Homepage > Arrangements > Music Datasheet

"Moon River"

ALGEMENE INFORMATIE
Titel Moon River
ComponistH. Mancini (arr: F.G.J. Absil)
Instrum. Harmonieorkest (symfonisch blaasorkest)
Datum1986 (herbewerkt in 2011)
Duur4'20
StijlBallad
ToonsoortC - Eb
Maatsoort3/4
Aantal maten104
Tempo72 BPM
Graad2

BEZETTING / ORKESTSTEMMEN

A musical score excerpt
  • Piccolo, Fluit 1-2, Hobo 1, Fagot 1-(2), Eb Klarinet, Bb Klarinet 1-2-3, Basklarinet;
  • Altsaxofoon 1-2, Tenorsaxofoon 1-2, Baritonsaxofoon;
  • Hoorn in F 1-2-3-(4), Trompet/Flugelhorn 1-2-3-(4), Trombone 1-2-3-(4), Bariton 1-2, Tuba;
  • Gitaar, Piano/Keyboard, Contrabas (Akoestische Bas) of Basgitaar, Drums;
  • Pauken, Slagwerk (2 spelers: bar chimes, conga, finger cymbals, suspended cymbal, tambourijn, tam-tam, triangel), Mallets (glockenspiel, vibrafoon).

BESCHRIJVING EN TIPS VOOR DE UITVOERING

Deze gemakkelijk speelbare ballad in 3/4 is een arrangement van de wereldberoemde song van Henry Mancini uit de film Breakfast at Tiffany's. Een introductie, een modulerende overgang en een coda (gebaseerd op motieven uit het hoofdthema) omsluiten twee contrasterende chorussen.

De eerste chorus (m. 17, [B]) richt zich op kleinere groepen; de solo lead wordt gespeeld door altsaxofoon en trompet (in m. 33, [C]), begeleid door lagere instrumenten in een vierstemmige koraalakkoorden stijl (eerst hoorns plus lage klarinetten en fagot, later trombones en saxofoons). De vele appoggiaturas en suspensions roepen een gedragen atmosfeer op.

Na de overgang (m. 53, [D]) verschuift de toonsoort van C naar Eb en we ook de sfeer wordt anders. De tweede chorus (m. 61, [E]), is een oefening voor het tutti spel in diatonisch parallelle akkoordzettingen. Eerst treedt het hout op de voorgrond (m. 61, [E]), later verdubbeld met trompetten in het lagere octaaf (m. 77, [F]). Deze impressionistische zetting heeft een climax in m. 84-90, alvorens tot rust te komen en af te sluiten (m. 96, [G]) met een bitonale verklanking van het hoofdthema.

Veel techniek is niet vereist; een uitvoering van Moon River met voldoende vibrato moet een majestueuze en gedragen atmosfeer kunnen oproepen, zelfs met een beperkte orkestbezetting. Er zijn diverse niet-essentiële partijen, voor hobo 2, fagot 2, hoorn 4, trompet 4 en bastrombone. In de introductie klinken flugelhorns (die eventueel ook door trompetten vervangen kunnen worden); er is veelvuldig gebruik van dempers voor trompetten en trombones.

De baslijn is uitgeschreven voor een akoestische bas (gestreken en geplukt); als die ontbreekt speelt de tuba de volledige baslijn. Slaggitaar en piano/keyboard dragen significant bij aan de stemming van dit stuk. De gitaar dubbelt op een aantal plaatsen de melodie. De drummer start met brushes, gaat dan over op stokken (m. 56) en keert terug naar brushes in het coda (m. 97). Hanteer een ruimhartig rubato in deze ballad.