Homepage > Arrangements > Music Datasheet

"Misty"

ALGEMENE INFORMATIE
Titel Misty
ComponistE. Garner (arr: F.G.J. Absil)
Instrum. Harmonieorkest (Symfonisch blaasorkest)
Datum30 Augustus 2001
Duur4'30
StijlBallad (solo voor Trompet)
ToonsoortF - Ab
Maatsoort4/4
Aantal maten66
Tempo60 BPM
Graad3

BEZETTING / ORKESTSTEMMEN

A musical score excerpt
  • Piccolo, Fluit 1-2, Hobo 1-(2), Fagot 1-(2), Eb Klarinet, Bb Klarinet 1-2-3, Basklarinet;
  • Altsaxofoon 1-2, Tenorsaxofoon 1-2, Baritonsaxofoon;
  • Hoorn in F 1-2-3-(4), Trompet 1-2-3-4 (solo voor 1-ste trompet), Trombone 1-2-3-(4), Bariton 1-2, Tuba;
  • Gitaar, Keyboard (Celesta), Contrabas (Akoestische Bas) of Basgitaar, Drums;
  • Pauken, Slagwerk (2 spelers: grote trom, tambourijn, triangel), Mallets (glockenspiel, vibrafoon).

BESCHRIJVING EN TIPS VOOR DE UITVOERING

Dit is een nogal moderne bewerking van de welbekende ballad van jazz-pianist Erroll Garner. Een hoofdrol is weggelegd voor solotrompet (zie vanaf m. 3) of flugelhorn/bugel, voor een warmere klank.

Dit stuk vormt oefenmateriaal voor de juiste intonatie van extended chords (uitgebreide, dissonante of jazz-akkoorden). Deze worden afgewisseld met koraalachtige tutti-zettingen. Vraag van alle secties een maximale concentratie op zuiverheid. Zie bijvoorbeeld m. 3-10 voor fluiten en klarinetgroep, m. 13-18 voor saxofoons en vanaf m. 19 voor hoorns, fagotten en zacht koper.

Het middendeel moduleert van de toonsoort F naar Ab. De partituur voorziet in een uitgeschreven trompetsolo (zie m. 41-44), gevolgd door een climax met een bolero-ritme in de basis (vanaf m. 45). Dit langzame stuk eindigt met een rubato solo-cadens voor trompet met hier en daar ondersteunende accenten in het orkest. Frases in het hoge hout (piccolo, fluit en en Eb klarinet) worden gedubbeld door een celesta keyboard.

In de inleiding, de overgang en het coda komen losse maten in 5/4 en 6/4 voor. Die dragen bij aan de mogelijkheid voor de solotrompet om rubato te spelen. Laat de solist maximale vrijheid nemen in de slotcadens en overweeg om hem/haar voor het orkest te plaatsen en eventueel elektronisch te versterken. Dat helpt bij het verkrijgen van een goede klankbalans.

Deze Misty is goed te doen voor een harmonieorkest met onvolledige bezetting; er zijn niet-essentiële stemmen voor hobo 2, fagot 2, 4e hoorn, bastrombone en akoestische bas.