Homepage > Arrangements > Music Datasheet

"Hello"

ALGEMENE INFORMATIE
Titel Hello
ComponistL. Richie (arr: F.G.J. Absil)
Instrum. Harmonieorkest (Symfonisch blaasorkest)
DatumApril 1985 (herbewerkt in 2011)
Duur3'50
StijlRock Ballad
ToonsoortGm
Maatsoort4/4
Aantal maten58
Tempo62 BPM
Graad2

BEZETTING / ORKESTSTEMMEN

A musical score excerpt
  • Piccolo, Fluite 1-2, Hobo 1-(2), Fagot (1)-(2), Eb Klarinet, Klarinet in Bb 1-2-3, Basklarinet;
  • Altsaxofoon 1-2, Tenorsaxofoon 1-2, Baritonsaxofoon;
  • Hoorn in F 1-2-3, Trompet 1-2-3, Trombone 1-2-3-(4), Bariton 1-2, Tuba;
  • Gitaar, Piano (E.Piano, Celesta), Contrabas (Akoestische Bas) of Basgitaar, Drums;
  • Pauken, Slagwerk (2 spelers: bar chimes, congas, kleine trom, shaker, triangel), Mallets (glockenspiel, vibrafoon).

BESCHRIJVING EN TIPS VOOR DE UITVOERING

Dit arrangement van Hello is een gemakkelijke rock ballad voor harmonieorkest. Het stuk bestaat uit twee coupletten, drie refreinen, een bridge, een intro en coda. De solotrompet speelt veel van het melodisch materiaal: zie bijvoorbeeld het eerste couplet (m. 7 [A]) en het 2de/3de refrein (m. 37 en m. 50 [G]). In de inleiding klinken zachte saxofoons, die de harmonische groove neerzetten, en syncopische 16de noten clusterakkoorden in de houtblazers (m. 3). De saxofoons spelen verder naar het eerste couplet en nemen de unisono lead in het eerste refrein (m. 15 [B]), tegen een achtergrond van trombones en klarinetten.

Na een korte overgang (m. 22 [C]) horen we in het tweede couplet (m. 26 [D]) de melodie in parallelle tertsen voor fagotten, hoorn en bariton. Als antwoord klinken 16de noten motiefjes in het hoge hout, die doen denken aan het intro en de overgang. Houtblazers spelen ook de melodie in het tweede refrein (m. 34 [E]), boven een saxofoon- en koperachtergrond met een nieuwe harmonisatie. Een solo drum break voert naar de bridge (m. 42 [F]), waarin de oorspronkelijke gitaarsolo overgezet is naar baritons en houtblazers. Tenslotte volgt na een tutti derde refrein (m. 50 [G]) een coda van twee maten, met symmetrische akkoorden.

Dit stuk kan door een kleinere bezetting uitgevoerd worden. Er zijn niet-essentiële partijen voor 2de hobo, fagotten, bastrombone en mallets. Het koper maakt veelvuldig gebruik van dempers. Wanneer een basgitarist ontbreekt, speelt de tuba de volledige baslijn (anders kan de tuba gedeeltelijk weggelaten worden). Gitaar en keyboard dragen bij aan de ritmische basis (de celesta verdubbelt de motiefjes in het hout).