Homepage > Arrangements > Music Datasheet

"Blue Moon"

ALGEMENE INFORMATIE
Titel Blue Moon
ComponistR. Rodgers (arr: F.G.J. Absil)
Instrum. Harmonieorkest (symfonisch blaasorkest)
Datum14 Februari 2001
Duur5'45
StijlLatin - Bolero
ToonsoortF - G
Maatsoort4/4
Aantal maten104
Tempo72 BPM
Graad4

BEZETTING / ORKESTSTEMMEN

A musical score excerpt
  • Piccolo, Fluit 1-2, Hobo 1-2, Fagot 1-2, Eb Klarinet, Bb Klarinet 1-2-3, Basklarinet;
  • Altsaxofoon 1-2, Tenorsaxofoon 1-2, Baritonsaxofoon;
  • Hoorn in F 1-2-3-4, Trompet 1-2-3-4, Trombone 1-2-3-4, Bariton 1-2-3, Tuba;
  • Gitaar, Keyboard, Contrabas (Akoestische Bas) of Basgitaar, Drums;
  • Pauken, Slagwerk (2-3 spelers: grote trom, congas, bekkens, guiro, maracas, tam-tam, triangel, woodblocks), Mallets (glockenspiel, marimba, vibrafoon).

BESCHRIJVING EN TIPS VOOR DE UITVOERING

Blue Moon is zo'n 'gouwe ouwe' van Richard Rodgers, hier opgediend met een fris Frans impressionistisch smaakje. Het stuk start als een langzame Latin bolero met minimale intensiteit (zie vanaf m. 1), maar geleidelijk duiken kenmerken op van die andere, welbekende bolero (van 'M.R.'; de melodische gelijkenis tussen de twee was de inspiratiebron). De keuze voor de melodie-instrumenten volgt het klassieke origineel zo goed mogelijk. Ook is er de opeenstapeling van muzikale lagen (de fluit speelt als eerste de melodie, zie vanaf m. 9, het hout met saxofoons vanaf m. 53, houtblazers plus klarinetten vanaf m. 69).

Een nogal letterlijk citaat uit de Bolero is de hoge trombonesolo vanaf m. 61, die wonderwel bleek te passen bij de originele akkoorden van deze jazz standard. Halverwege wordt alles duidelijk met de intrede van het snaartrommel (kleine trommel) bolero-ritme patroon. Naarmate we dichter bij het slot komen, horen we een volledige transformatie naar de klassieker van Ravel (zie het tutti vanaf m. 88).

Bewaak het langzame tempo en de zeer geleidelijke toename qua dynamiek naar de orkestrale climax in de slotmaten. Probeer dit stuk ook eens bij volle maan!

Concertuitvoering

Dit arrangement is uitgevoerd door de Marinierskapel der Koninklijke Marine (dirigent: Peter Kleine Schaars).

Deze bewerking is op 23 en 24 januari 2010 uitgevoerd door de Stadtmusik Rorschach, Zwitzerland (dirigent: Guido Schwalt) in hun "aussergewöhnliche, nicht ultimative STAMURO-Chartshow".